Ombudsman Li Teske  i PRO Östergötland.
Ombudsman Li Teske i PRO Östergötland. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Östergötland

PRO vill att alla ska ha rätt till särskilt boende

"Har man fyllt 80 och känner sig otrygg så ska man ha rätt till särskilt boende"
1:08 min

Pensionärernas riksorganisation, PRO, vill att alla över 80 år ska ha rätt till särskilt boende. De ser behov av tusentals nya sådana boenden i kommunerna.

Andelen äldre över 80 år som bor i särskilt boende har minskat från 21 till 13 procent i medeltal i landets kommuner de senaste femton åren. Det har vi tidigare rapporterat om i P4 Östergötland. 

Men PRO tycker att fler borde ha rätt till särskilda boenden.

– Det är en väldigt stor brist på särskilda boenden i hela landet. Alla som har fyllt 80 år ska ha rätt till ett särskilt boende om man vill ha det, säger Li Teske, ombudsman för PRO Östergötland.

Men det är inte bara boendet i sig som är viktigt för de äldre. Li Teske vill också att det ska finnas fler samlingsplatser för de äldre som vill bo kvar hemma.

– Många äldre känner sig ensamma. Därför behöver det finnas träffpunkter där man kan få gemenskap med andra äldre, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".