Elever i klassrum.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Östergötland

Sa upp sig i protest mot orättvisa löner

Läraren: Jag sa upp mig samma dag
1:39 min

Den statliga satsningen lärarlönelyftet har bidragit till att missnöjda lärare säger upp sig.

I lärarlönelyftet delas varje år ut tre miljarder kronor för att höja lönerna för särskilt kvalificerade lärare.

Tanken är att de duktigaste lärarna ska få del av satsningen, men utformningen har inneburit att pengarna bara kan gå till ungefär en tredjedel av lärarna, oavsett om det finnas fler duktiga lärare på en skola.

Vissa lärare som inte har fått något lönelyft har blivit så besvikna att de valt att sluta, eftersom de känner sig förbisedda.

Så var det för Britt som har jobbat som lärare på samma skola i 15 år. Hon fick inte ta del av satsningen och har nu sagt upp sig i protest.

- Jag blev jättearg och samma dag sökte jag nytt jobb. Jag kände mig inte sedd och då får jag byta skola och börja om där istället, säger Britt som i verkligheten heter något annat.

Om någon månad kommer Britt att börja på sitt nya jobb på en annan skola, i en annan kommun än den hon jobbar i just nu. Hennes nuvarande elever vet ännu inte att hon ska sluta och därför vill hon vara anonym.

Genom att byta jobb får hon nu flera tusen kronor mer i lön, men det var inte för pengarnas skull att hon sade upp sig, säger hon.

- Det som pengarna representerar, det var det som fick mig att gå. Att jag inte kände mig sedd, säger Britt.

Ett svek och ett slag i ansiktet. Så beskriver flera lärare som P4 Östergötland har pratat efter rektorernas besked att just dem inte får del av lärarlönelyftet samtidigt som kollegan som har samma arbetssätt har fått det.

Trots besvikelsen väljer en del att stanna kvar på sina arbetsplatser även om de beskriver att relationerna på jobbet aldrig kommer att bli som tidigare på grund av fördelningen av lönelyftet.

Flera lärare väljer dock att gå vidare till andra skolor och andra jobb. För Britt blev fördelningen av pengarna droppen som fick bägaren att rinna över. Det hade inte funkat att stanna, säger hon.

- Om jag hade stannat kvar så hade jag tappat lusten, orken och kreativiteten. Det känns meningslöst om inte chefen kan se vad jag gör och att jag får betalt för det. Det handlar också om rektors syn på vem som ska ha pengarna, men det behöver inte betyda att rektorn har rätt, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".