Finansinspektionens skriftväxling med Obol Investment 2006.
Finansinspektionens skriftväxling med Obol Investment 2006. Foto: Anders Wiklund/TT
Östergötland

Obolmannen är tillbaka i Sverige

Bo Calvanelli: Det blev ett onyanserat mediauppbåd
1:04 min

En av huvudmännen bakom det skandalomsusade bolaget Obol är tillbaka i Sverige. Norrköping Dolphins och andra förlorade pengar i skandalen, men den så kallade Obolmannen skyller på media och en annan person.

Mer av intervju med Obolmannen finns längst ned i artiklen

Bo Johansson är nu tillbaka i Sverige under namnet Bo Calvanelli och har bosatt sig vid Omberg. I intervjun med P4 Östergötland skyller han skandalen på media och hans kompanjoner från den tiden.

Det var hösten 2006 som skandalen kring finansbolaget Obol började rullas upp. Bolaget hade bland annat sponsrat Basketligan och basketklubbarna Norrköping Dolphins och Plannja samt Luleå Hockey. Kända ishockeyspelare som Mikael Renberg, Patrik Juhlin och Jarmo Myllys hade satsat pengar i Obol.

Affärsidén var att få tillgång till nätverket runt de föreningar som bolaget sponsrade och på det sättet få möjlighet att förvalta sponsorers och enskilda personers förmögenheter.

När några privatpersoner utan framgång försökte få tillbaka sina pengar inledde Ekobrottsmyndigheten en förundersökning om grovt bedrägeri eller grov förskingring. Huvudmännen Bo Johansson och Jan Saradlic flydde utomlands. Ett 40-tal fordringsägare begärde Obol i konkurs och krävde närmare 100 miljoner kronor av bolaget. Många investerare förlorade stora pengar.

Utredningen lades ned 2011 eftersom brott inte gick att bevisa. Andra brott som han misstänkts för har preskriberats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".