Han håller kontakt med familjen via sociala medier.
Pappan som saknar sin famil Foto: Tahir Yousef Sveriges Radio
Norrköping

Bara dina barn får komma till Sverige men inte deras mamma

Pappan: Det gör ont att behöva göra så
1:43 min

Det säger Migrationsverket till 37-årige pappan som i flera år försökt få hit sin familj till Sverige.

För att Mohamed Yussuf Ali ska få återförenas med sin familj vill Migrationsverket göra DNA-test på honom och hans barn, en 2-årig pojke samt en 7 månader gammal flicka. Det för att fastställa att han är pappa till barnen. Vid ett positivt svar får barnen komma till Sverige – men inte deras mamma. 

– Vilken förälder som helst skulle tycka att det här är ett dåligt alternativt. Det gör ont för en förälder att tvingas till det säger Mohamed Yussuf Ali som nu bor i Norrköping.

37-årige Mohamed Yussuf Ali flydde för 8 år sedan kriget i Somalia och kom till Sverige. 2011 gifte han sig med sin drömkvinna som han träffade i Etiopien. Men när hans fru skulle komma till Sverige blev svaret nej.

Orsaken är att hon är somalisk medborgare och Sverige godkänner inte pass och id-handlingar från Somalia. Det gör det omöjligt att styrka sin identitet för att kunna få uppehållstillstånd.

De senaste åren har han använt all sin semester och inkomst till att åka några gånger per år till Etiopien där hennes fru bor. Paret har nu två barn en flicka på 7 månader och en pojke på två år.

Det sista beskedet från Migrationsverket är att myndigheten kan göra ett DNA-test på barnen och på honom för att fastställa faderskapet. Vid ett positivt svar får barnen komma till Sverige. Men inte mamman.

Men det är inget alternativ för Mohamed Yussuf Ali som säger att han väljer hellre fortsätta pendlandet mellan Sverige och Etiopien än att skilja barnen från deras mamma. 

Jag har tackat nej till att bara barnen får komma till Sverige. Det blir inte bättre för barnen att skiljas från mamma för att komma till mig, säger pappan Mohamed Yussuf Ali.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".