fönster jul.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Östergötlands län

Räkna med en grön jul i år

De flesta svenskar verkar få en julafton utan snö. För Östergötlands län ser det inte särskilt lovande ut för en vit jul, enligt SMHI:s meteorolog.

Julafton infaller på lördag nästa vecka. Under den veckan väntas det komma in mildare luft över Sverige.

– Generellt kommer temperaturerna att gå upp på flera plusgrader. Även i norra Sverige, åtminstone stundtals, säger Marie Staerk, meteorolog på SMHI.

Där det finns ett djupt snötäcke just nu kan det i princip garanteras en vit jul. Det gäller för fjälltrakterna och delar av Norrlands inland. 

– För Norrlands kustnära områden och södra Norrland är det osäkert, i och med den mildare luften. Där har vi inte så djupt snötäcke.

Resten av Sverige kan nästan ställa in sig på snöfritt.

– För Götaland och Svealand ser det inte så lovande ut för en vit jul.

Att julafton ska "räddas" av nyfallen snö verkar osannolikt. Nederbörden som kommer framöver ser mest ut att bli i form av regn.

Men den som längtar efter en jul med snö kanske inte ska ge upp hoppet riktigt än.

– Vissa modellkörningar har visat på att det kanske kan komma in snö och kyligare luft. Medan nästa körning visar mildare väder. Det är ganska hoppiga prognoser, säger Marie Staerk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".