Bo Sundberg
Bo Sundberg var tidigare klubbdirektör i Dolphins. Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio
Norrköping

Dolphins minns Obolskandalen: "Det var en blåsning"

1:30 min

Norrköping Dolphins var en av klubbarna som drogs in i härvan kring Obol investment där hundratals miljoner kronor försvann. I veckan trädde en av huvudmännen fram i P4 Östergötland. Bo Sundberg, tidigare klubbdirektör i Dolphins, blev förvånad över att Obolmannen är tillbaka.

– Det känns ju väldigt knepigt att han ställer upp på intervjuer och gör sig tillgänglig för media igen eftersom han påstår att det var media som förstörde allt, säger Bo Sundberg.

Mannen han pratar om är Bo Johansson som i dag kallar sig Bo Calvanelli, och är tillbaka i Sverige efter många år utomland. Idag bor investmentbolaget Obols frontfigur i Östergötland.

Elitbasketklubben Norrköping Dolphins var en av klubbarna som Obol ville sponsra för tio år sedan mot att man fick tillgång till klubbens nätverk av sponsorer för att få möjlighet att förvalta sponsorers och enskildas pengar.

– Vi skrev avtalet någon vecka innan det smällde. Så vi kom, ska vi kalla skadeslösa ur det, säger Bo Sundberg.

Men många investerare i Sverige förlorade - minst 125 miljoner kronor - när Obol gick i konkurs. En brottsutredning startade och lades ned 2011. Var pengarna försvann är höljt i dunkel:

– Man kan bara konstatera att det där var en blåsning, säger Bo Sundberg.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista