Lotta Hjalmarsson Österholm
Lotta Hjalmarsson Österholm är regionsamordnare i länsstyrelsens förebyggande arbete mot narkotika. Foto: Titti Elm/Sveriges Radio och Matilde Campodonico/AP
Östergötland

Cannabis vanligaste drogen i länet

Lotta Hjalmarsson Österholm: Det förvånade oss
0:49 min

Valdemarsvik är den ort där flest använder cannabis. Det visar den nya kartläggning som länsstyrelsen i Östergötland tagit fram.

Länstyrelsen har kartlagt hur narkotikaanvändningen ser ut i Östergötland. Kartläggningen har gjorts tillsammans med bland annat 10 av länets kommuner, polisen och region Östergötland.

I studien har man bland annat mätt nivåerna av narkotika i avloppsvattnet i länets kommuner. Studien har också tittat närmare på enkätresultat och statistik från nationella dödsorsaksregistret. Kartläggningen visar att cannabis är den vanligaste drogen i länet. 

– Oväntat nog var det i Valdemarsvik som vi mätte de högsta nivåerna. Det förvånade många av oss eftersom det är en mindre ort, säger Lotta Hjalmarsson Österholm som jobbar med narkotikafrågor på länsstyrelsen i Östergötland. 

Studien visar också att majoriteten av narkotikamissbrukarna är män i åldern 25 till 39 år. I Mjölby och i Motala var nivåerna av amfetamin de högsta i länet. I Norrköping och i Linköping förekommer kokain mest i avloppsvattnet.

– Nivåerna är dock inte ovanligt höga i jämförelse med andra kommuner i samma storlek som Linköping och Norrköping utan är snarare i det normala spannet, säger Lotta Hjalmarsson Österholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".