Nyfödd baby. Foto: Kim Hairston/Scanpix
Nyfödd baby. Foto: Foto: Kim Hairston/TT
Östergötland

Näringsterapi kan råda bot på diabetes under graviditet

Caroline Lilliecreutz: Bra alternativ till tabletter och insulin
1:32 min

På kvinnokliniken vid US i Linköping inleds nu en studie om alternativ behandling för graviditetsdiabetes, med så kallad näringsterapi.

Många kvinnor drabbas av tillfällig diabetes under graviditeten. Något som bland annat ökar riskerna vid förlossning.

Idag är behandling med läkemedel det enda alternativet men på kvinnokliniken vid Universitetssjukhuset i Linköping utforskas nu en alternativ behandling med så kallad näringsterapi.

– Det här skulle vara ett alternativ mot insulinbehandling och tabletter, säger Caroline Lilliecreutz som är mödrahälsovårdsöverläkare på kvinnokliniken vid Universitetssjukhuset i Linköping.

Näringsterapi innebär att patienten dricker en näringsdryck inför varje måltid, vilket ska stabilisera blodsockret på rätt nivå. Tidigare har svenska forskarteam gjort liknande studier i Kina, men detta uppges vara den första i Sverige.

Runt två procent svenska kvinnor drabbas av diabetes under graviditeten. Även om det är sällsynt så kan det leda till havandeskapsförgiftning, för tidig födsel eller fetmasjukdom hos barnet.

– Det är viktigt att vi ger de här kvinnorna chans till en så normal förlossning som möjligt, säger Caroline Lilliecreutz.

I nuläget behandlas graviditetsdiabetesen alltså med insulinsprutor, tabletter och strikta kostregler. Medicinsk näringsterapi skulle vara en betydligt enklare behandling, men det är många steg kvar innan den kan införas i praktiken.

– Först ska vi se hur den här studien går och sedan kommer vi i så fall göra en jämförelsestudie under 2018. Någon gång efter det hoppas vi på att kunna införa den här behandlingen, Caroline Lilliecreutz.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".