Djurparkens VD Christer Fogelmarck och Mats Höggren.
1 av 2
Djurparkens VD Christer Fogelmarck och Mats Höggren. Foto: Pontus Lundahl/TT
En 30-årig kvinna dödades av vargarna på Kolmårdan. I dag började rättegången om arbetsmiljöbrott.
2 av 2
En 30-årig kvinna dödades av vargarna på Kolmårdan. I dag började rättegången om arbetsmiljöbrott. Foto: Pontus Stenberg /TT
Vargrättegången

Vargmålet: : Idag kom domen

Rådman Anders Heiborn: Det fanns omfattande brister i arbetsmiljöarbetet
1:56 min

Tidigare zoologiske chefen på Kolmårdens djurpark, Mats Höggren döms som ansvarig för vargolyckan på Kolmårdens djurpark. Straffet blir villkorlig dom och dagsböter.

Mats Höggren döms för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död.

Under rättegången har försvaret drivit linjen att Mats Höggren inte var ansvarig för arbetsmiljön i hägnet.

– Det ankommer på åklagaren att visa att det finns en delegation som pekar ut en viss person och någon sådan bevisning kunde inte åklagaren visa, säger Höggrens advokat Johan Eriksson.

Djurparken döms också till en företagsbot på 3,5 miljoner. Bolaget anses av rätten inte ha uppfyllt de krav som ställs på arbetsgivaren.

– Det fanns brister i arbetsmiljöarbetet. Framförallt vad gäller ensamarbetet, säger rådman Anders Heiborn.

Det var i juni 2012 som en djurskötare dödades av vargarna. Skötaren hade ensam gått in i hägnet för att jobba med djuren.

– Hade hon inte arbetat ensam i hägnet så är det med en hög grad av sannorlikhet så att den här olyckan inte hade inträffat. I vart fall inte med dödlig utgång, säger Heiborn.

Stefan Risö är målsägarbiträde och representerar den dödade djurskötarens familj. Han är nöjd med dagens dom. 

– Jag är glad över domen och tycker att den är ambitiös och välskriven. Tingsrätten har verkligen kopplat ett grepp om det mycket omfattande materialet.

– När det gäller skuldfrågan har man gjort en ingående analys och kommit till rätt beslut, säger han till P4 Östergötland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".