Kondomanvändning en vanesak

Ungdomar borde bli bättre på att använda kondom. Det menar Sari Asa Nicolaisen på ungdomsmottagningen i Linköping. Rapporter visar att könssjukdomen klamydia ökar drastiskt i Sverige. Trots det undviker ungdomar att använda kondom.

I första hand används kondomen för att undvika graviditet men riskerna att få könssjukdomar negligeras av de ungdomar i 18-19-års åldern som intervjuats för en undersökning gjord på Linköpings universitet.

Sari Asa Nicolaisen är informatör på ungdomshälsan i Linköping och träffar dagligen ungdomar med frågor. Hon påpekar också att killar verkar vara mer svårflirtade till att använda kondom än tjejer. Ska användandet öka krävs mer reklam, säger Sari.

- Var fjärde förstagångssamlag sker i onyktert tillstånd. Då tänker man inte, säger Sari.

Klamydia botas med penicillin men symtomen kan dröja efter det att man blivit smittad och en del vet inte om att de är smittade. Sjukdomen lyder under smittskyddslagen och drabbade måste lämna uppgifter om sina sexpartners.

Sari Asa Nicolaisen informerar ofta i skolorna men skulle gärna se att skolorna följde upp bättre och att det krävs utbildning för lärarna. 

FAKTA: Klamydia

Klamydia är den vanligaste sexuellt överförbara sjukdomen i Sverige. Inkubationstiden är kort, bara några dygn. Eventuella symtom kan visa sig genom sveda eller klåda när man kissar beroende på att urinröret blivit inflammerat. Många som smittats får inga symtom alls.Kvinnor som bär på smittan under lång tid kan få bestående skador på äggledarna vilket kan leda till sterilitet. Män kan få inflammation i bitestiklarna och en ny studie visar att även män kan bli ofruktsamma av klamydia.Förra året rapporterades 32 057 nya fall i Sverige, en ökning med 20 procent jämfört med 2003.

Källa: TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.