Julbord.
1 av 2
Julbordet med mycket fet mat ökar risken för gallstensanfall. Foto: Robin Haldert / TT
Greger Olsson på kirurgen i Eksjö varnar för fet julmat under julhelgen.
2 av 2
Julbordet kan sluta här, på operation i Eksjö, konstaterar kirurgen Greger Olsson. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio
Östergötland

Se upp för julbordet - kan sluta på akuten

Greger Olsson, kirurg: Ät nyttigt
1:29 min

Fet julmat från julbordet ökar risken för att drabbas av gallstensanfall. Något som i akuta fall kan kräva operation och som drabbar 12 000 personer i Sverige årligen.

Mimosasallad, korv, ägg, godis, stuvad grönkål och Janssons i kombination med mycket stillasittande, ökar risken betydligt för gallsten.

Antingen kan julmaten göra så att du börjar få problem eller att du får ett riktigt anfall efter att tidigare haft känningar, och vid jultid märks det av på sjukhusen.

- Vissa gallgångsundersökningar har vi sett är vanligare runt trettonhelgen, säger kirurgen Greger Olsson vid Höglandssjukhuset i Eksjö.

Sambandet mellan fet mat, men även vissa grönsaker, och gallstensbesvär är fastlagt. Mellan 400 och 500 galloperationer görs varje år i länet.

Gallsten är ett slags kristaller, som små stenar som bildas i gallblåsan och som kan sätta sig i gallgången och i värsta fall orsaka gulsot och när gallan sedan ska fram till magsäcken kan det bli stopp och man känner kraftig smärta, som ett riktigt anfall.

Men det finns bra råd för den som vill undvika att fira jul på sjukhuset.

- Det är som alltid: att röra på sig och äta nyttigt, säger Greger Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".