Sara Skyttedal, ordförande KDU. Foto: Fanni Olin Dahl/TT
Foto: Fanni Olin Dahl/TT.
Linköping

Sara Skyttedal får delvis rätt i bildtvist

Sara Skyttedal: Jag är lättad
1:45 min

Dagens Nyheter hade rätt att publicera vissa bilder från kommunalrådet Sara Skyttedals Facebook-sida, men inte alla.

Sara Skyttedal, kristdemokratiskt kommunalråd i Linköping, får ersättning för vissa av de bilder som Dagens Nyheter publicerat från hennes Facebooksida. Hon hade inte gett tillstånd att publicera bilderna men Patent- och Marknadsdomstolen anser att några av bilderna faller under ett undantag i upphovsrättslagen som gäller dagstidningar. 

På bilderna syntes Ebba Busch Thor på en resa i Israel, vid publiceringen var hon nära att bli Kristdemokraternas partiledare. De föreställde bland annat Ebba Busch Thor framför ett arméfordon.

Domstolen bedömer att dessa bilder kan kopplas till det som kallas för en dagshändelse, och att Dagens Nyheter därför hade rätt att publicera bilderna. 

Däremot publicerade tidningen även andra bilder från samma bildserie. Det var bland annat landskapsbilder och en kaktus. Dessa hade inte tidningen rätt att publicera. Resultatet är att DN döms att betala 10 000 kronor i ersättning. Sara Skyttedal hade begärt 28 000 kronor. 

Sanna Wolk, universitetslektor i immaterialrätt, kallar det för en balanserad dom. 

– Det man kan säga är att media får använda Facebook-bilder om de är kopplade till en dagshändelse, säger Sanna Wolk. 

– Om man är en offentlig person kanske man ska fundera på vad man publicerar. Även om man själv har stängt Facebook-flöde kan det spridas vidare av andra, fortsätter hon. 

Sara Skyttedal säger att hon är lättad. 

– Jag tycker att de bilder som föreställer Ebba Busch Thor och mig inte skulle omfattas av undantagsrelerna som gäller för upphovsrätten. Nu är jag i alla fall glad att de bilder som föreställer bilder på vänner som inte varit inblandade har DN inte rätt att publicera. Det är i alla fall en vinst för privatlivet, säger Sara Skyttedal. 

Även Dagens Nyheter utropar sig till vinnare, enligt redaktionschefen Caspar Opitz. 

– Vi ser det absolut som en vinst, principen för oss är att man har rätt att publicera kontroversiella bilder på makthavare. Domstolen ger oss rätt för alla bilder framför arméfordon och allt vad det var. Det var den viktiga principen för oss och hela mediesverige, säger Caspar Opitz. 

Orsaken till att även de andra bilderna som domstolen slår ner på publicerades var för att sätta det i en kontext, säger Caspar Opitz.

Sara Skyttedal har tidigare berättat att en förlust skulle kunna innebära personlig konkurs. Det beror på att i civilmål får normalt den förlorande parten betala bådas rättegångskostnader. Nu dömer domstolen att var och en av parterna får stå för sina egna kostnader. 

Orsaken är att det inte fanns någon klar vinnare i målet, förklarar Sanna Wolk. 

– Det var för att båda vann, eller båda förlorade beroende på hur man vill vinkla det, säger Sanna Wolk. 

Sara Skyttedal säger att hon fått in över en kvarts miljon kronor i en insamling till målet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".