Påstigning vid hållplats på landsbygden.
1 av 2
Påstigning vid hållplats på landsbygden Foto: Niclas Albinsson/Östgötatrafiken
Göran Gunnarsson (C).
2 av 2
Göran Gunnarsson (C). Foto: Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Östergötland

Politiker vill ha senare skoldag för gymnasieelever

Göran Gunnarsson: Vi skulle spara miljoner
1:36 min

Om gymnasieskolorna skulle starta en timme senare på dagen kan det innebära en kostnadsminskning på flera miljoner för kollektivtrafiken. Det anser Göran Gunnarsson, ordförande för trafiknämnden i Östergötland.

– Skulle man flytta gymnasieskolans öppningstider en viss tid på morgonen kan man spara flera ledbussar. De kostar kanske en miljon per styck att köra med så det blir rätt många miljoner. Det är jag helt övertygad om, säger centerpartisten Göran Gunnarsson.

Trycket på kollektivtrafiken är som störst på vardagar mellan klockan 6 och 7 på morgonen. I många tätorter framför allt Linköping, Norrköping Motala och Mjölby är bussarna överfulla. 

Östgötatrafiken tvingas öka turtätheten på många linjer för att kunna ta hand om alla resenärer. Just under den tiden är det drygt 280 bussar i drift i länet. Men bara ett par timmar senare halveras antalet bussar i trafik.  

Östgötatrafiken skulle därför tjäna mycket på att låta gymnasieskolorna starta senare på dagen. Det skulle minska trycket på Östgötatrafikens bussar. Men det är inte bara Östgötatrafiken som skulle tjäna på att elever i gymnasiet skulle få en längre sovmorgon. Det menar Göran Gunnarsson.

– Det skulle underlätta för gymnasister på landsbygd att ta sig till skolan och det man alltid pekar på är morgontiden säger Göran Gunnarsson.

I ett möte med skolpolitiker från kommunerna har förslaget tagits upp av Göran Gunnarsson och nu väntar han och hoppas på positiva svar från kommunpolitiker. Samtidigt säger han att han är medveten att det en så stor förändring kan ta tid att genomföra. 

– Det här måste ju räknas på och planeras och utredas om det fungerar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".