Elev med dator.
Foto: Janerik Henriksson/TT

Positiva tongångar om senare skolstart för gymnasister

Björn Hoflund: Bra för våra elever
1:26 min

Att skjuta upp skolstarten på dagen skulle vara till stor hjälp för gymnasieungdomarna, anser kommunpolitiker i Kinda.

I morse berättade vi om förslaget från ordföranden i regionens trafiknämnd Göran Gunnarsson som förespråkade en senare start på skoldagen för gymnasieeleverna än vad det är idag.

Det skulle enligt honom gynna gymnasieungdomar som bor på landet samtidigt som den skulle innebära en kostnadsminskning med flera miljoner för Östgötatrafiken.

Men det är kommunerna och inte trafiknämnden som måste fatta beslut i frågan.

Moderaten Björn Hoflund, ordförande för barn och utbildningsnämnden i Kisa, säger att de ser positivt på förslaget och att de kommer att utreda frågan.

 – Om skolan startar lite senare i Linköping exempelvis, då finns det mera tid för våra gymnasister att ta sig hela vägen med hjälp av den ordinarie skolskjutsen, säger Björn Hoflund.

Flera andra skolrepresentanter från andra kommuner har beskrivit idén i positiva ordalag, men det är långt kvar innan förslaget kan bli verklighet. I till exempel Norrköping svarar man att: saken måste utredas noga innan de kan komma med något besked.

– Det här är en sådan sak som jag skulle vilja kolla upp och se vad får det för konsekvenser i så fall och samtidigt är det viktigt och veta hur eleverna uppfattar det att börja lite senare och sluta senare, säger Fredrik Franzén (L), förste vice ordförande i utbildningsnämnden i Norrköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".