Johanna Davidsson
1 av 3
Snabbaste kvinnan till sydpolen. Foto: Johanna Davidsson.
Johanna Davidsson
2 av 3
Polposition. Johanna Davidsson vid målet. Foto: Johanna Davidsson
Johanna Davidsson har nått Sydpolen som snabbaste kvinnan någonsin. Arkivbil
3 av 3
Johanna Davidsson har nått Sydpolen som snabbaste kvinnan någonsin. Arkivbild. Foto: Anna Lovehed /TT

Johanna från Normlösa - snabbaste kvinnan till Sydpolen

"Det känns helt fantastiskt"
2:15 min

Johanna Davidsson blev på julafton snabbaste kvinna i världen att ta sig till Sydpolen på skidor. Hon slog det gamla världsrekordet med tio timmar.

Den 33-åriga sjuksköterskan avverkade de drygt 110 milen från Hercules Inlet på Antarktis kust till Sydpolen, världens sydligaste punkt.

– Det känns helt fantastiskt att ha kommit hit och nått den sydligaste punkten, säger Johanna Davidsson från Normlösa i Mjölby kommun.

Vad har varit bäst på resan?

– Oj, det har varit så himla fint och bra. Det har varit så många fina dagar då jag bara har gått och njutit av resan och det häftiga landskapet.

Johanna Davidsson inledde den 39 dagar långa resan den 15 november och från början hade hon inga planer på att slå några rekord.

Men den långa färden avverkades betydligt mycket snabbare än planerat och då tog hon sikte på rekord. Ett rekord som nu landar på 38 dagar, 23 timmar och fem minuter.

Ingen svensk kvinna har tidigare åkt längdskidor till Sydpolen helt på egen hand. Med sig på resan hade Johanna Davidsson en pulka som vid starten var packad med 120 kilo.

– Hennes kropp är väldigt sliten, många dagar gick hon över tre mil men nu vilar hon upp sig med god mat, säger Johannas presskontakt Dennis Svärd.

På vägen tillbaka till kusten kommer det dock att gå lite enklare. Då får Johanna Davidsson nämligen hjälp av en kite som fångar upp vinden och ger fart.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".