Paket på postterminal
Många beställer leksaker, smycken och elektronik från Kina. Foto: Marcus Ericsson/TT
Östergötland

Paket från Kina ökar explosionsartat

"Många pratar om att det är billigt"
1:27 min

Antalet paket från Kina har ökat explosionsartat i landet. Postnord i Jönköping hanterar varje dag runt 5000 försändelser från Kina.

Under julhelgen är det som vanligt högsäsong för paket och försändelser som skickas över hela landet. Men en skillnad från andra år är att det är ovanligt många paket med kinesiska tecken på. Postnord ser en explosionsartad ökning på kort tid av varor som skickas från Kina till privatpersoner i Sverige.

– Det är en jätteökning. Det är jätteroligt att jobba med för det är en uppskattad produkt av kunderna, säger Emma Råberg är produktionschef på Postnord i Jönköping.

Många pratar om att det är billigt porto och att produkterna är billiga att köpa.

Varje dag hanterar Postnord i Jönköping cirka 5 000 paket från just Kina och de vanligaste produkterna är leksaker, smycken och elektronik och det här verkar vara en trend som kommer att fortsätta växa.

När jag går ut på stan tar det inte lång tid innan jag träffar personer som har beställt hem saker från Kina. Frida Johansson är en av dem.

– Ja, det har jag gjort.

Finns det någon risk med att inte köpa närproducerat?

– Det blir ju mer påverkan på klimatet för att det blir mycket frakt. Men man tänker att det är billigt, säger Frida Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".