Herman Vinterhjärta (MP) är miljö- och samhällsbyggnadsråd i Finspång.
1 av 2
Herman Vinterhjärta (MP) framför nybyggda höghuset Majoren i Finspång. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Jeanette Linde i Finspång.
2 av 2
Jeanette Linde i Finspång. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Finspång

Bostadsbrist byggs bort

Herman Vinterhjärta (MP): Kurvan har vänt och nu flyttar fler hit
1:35 min

Det är inte bara de största kommunerna i länet som har bostadsbrist. Även mindre kommuner märker av bristen och bygger nytt. Ett exempel är Finspångs nybyggda höghus.

Inflyttning startar i februari. Nästan alla lägenheterna i huset är redan uthyrda.

– Vad jag såg senast för en vecka sedan så var det en lägenhet kvar, säger Herman Vinterhjärta (MP) som är miljö- och samhällsbyggnadsråd i Finspång.

Det nya huset Majoren ligger precis ovanför sjön Skuten och har 32 lägenheter. För nu byggs det i Finspång igen - vid sekelskiftet revs ett par hundra lägenheter i kommunen och sex hundra såldes, monterades ner och byggdes upp igen som studentlägenheter i Linköping.

Då minskade befolkningen i Finspång. Nu har kurvan vänt.

Linköping, Norrköping och Motala har akuta behov av fler bostäder. Men även i Mjölby är det bostadsbrist. Och det är de fyra kommunerna som det byggs mest i i Östergötland nu.

De tre första kvartalen i år påbörjades tusen nya småhus och lägenheter i Linköping, 800 i Norrköping, ett 80-tal i Mjölby och 70 i Motala. Drygt 50 i Finspång och och ett 30-tal i Ödeshög.

I resten av länets kommuner har det påbörjats omkring ett tiotal nya lägenheter eller färre, enligt siffror från Statistiska centralbyrån.

Jeanette Linde är anställd i en butik inne i Finspång och hon bor även i stan sedan några år tillbaka.

När hon fick fast jobb såg hon sig tvungen att flytta in från Rejmyre.

– Det gick dåligt med bussar. De drog in på bussar så jag tog mig inte till jobbet. Så jag fick flytta helt enkelt för jobbets skull, säger hon.

Hur trivs du i Finspång?

– Jag trivs väldigt bra faktiskt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".