Linje 522 utanför Linköping.
Foto: Göran Billeson/Östgötatrafiken

Knappt några passagerare på flera busslinjer

Mattias Näsström: Vissa linjer fyller en viktig funktion
1:29 min

Östgötatrafiken la ner många busslinjer som hade för få resenärer men det finns ännu fler som knappt har några resenärer.

Mattias Näsström på Östgötatrafiken säger att de hela tiden ser över linjerna för att göra den så effektiv som möjligt. Men samtidigt påpekar han att en del linjer är så viktiga att de måste vara kvar även om de har för få passagerare. 

– Vi har de under bevakning och vi tittar på det framöver för att se vad som händer. Vi har analyserat och en del linjer som ligger under 20 procent, de ska få fortsätta ligga där, säger Mattias Näsström trafikoperativ chef på Östgötatrafiken.

Östgötatrafiken har haft som mål att minska antalet linjer där intäkterna från biljetter är mindre än 20 procent av den totala kostnaden. Och det var en av orsakerna till att flera landsbygdslinjer lades ner i somras.

Men Siffror från Östgötatrafiken som P4 Östergötland har tagit del av visar att det fortfarande finns över 30 busslinjer runt om i länet som inte når upp till Östgötatrafikens ekonomiska mål. Linje 253 mellan Ekholmen och Landeryds kyrka har en kostnadstäckningsgrad på endast 3%. Och för linje 252 mellan Linköping och Lilla Aska Griftegård ligger siffran på 7%. 

– De kanske har en viktig funktion i ett område, eller någon annan linje som är beroende av dem och då har vi föreslagit att vi ska ha kvar de linjerna.

Men även om en del linjer är fredade av olika anledningar så är det ingen garanti att de kan finnas kvar i framtiden.

– Slutar man åka på en linje så kommer vi inte behålla den bara för att vi 2016 sa att den skulle leva vidare, säger Mattias Näsström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".