Elev som räcker upp handen
Foto: Henrik Montgomery/TT
Östergötland

Utbildning för skolpersonal ska motverka rasism

Hugo Wester, Skolverket: Vi har sett ett behov av att höja skolpersonalens kunskap
1:42 min

Personal inom skola och förskola ska få utbildning för att bli bättre på att motverka rasism och främlingsfientlighet.

Utbildningen som ordnas på initiativ av Skolverket och Forum för levande historia kommer att hållas på ett 10-tal lärosäten i landet under våren, bland annat vid Linköpings universitet.

– Anledningen är att vi har sett ett behov av kunskapshöjande insatser för skolpersonal när det handlar om att motverka rasism och främlingsfientlighet, säger Hugo Wester, utbildningsråd på Skolverket.

Enligt Hugo Wester visar flera undersökningar och även rapporter från lärarnas fackförbund att det behövs mer kompetensutveckling inom området.

Totalt kommer 430 personer att gå utbildningen under våren. I Linköping har 48 personer antagits till kursen bland annat från skolor i Norrköping och Linköping.
Det är inte bara lärare och förskolelärare som ska delta, många olika yrkesgrupper är anmälda, vilket Hugo Wester tycker är bra.

– Det här är ett arbete som man ska göra tillsammans på skolan, det ska inte vara några enstaka eldsjälar som drar lasset, säger Hugo Wester till Sveriges Radio.

Utbildningen ska ge deltagaren svar på frågorna om varför skolan ska jobba mot rasism och främlingsfientlighet, vad det är för något och hur man ska jobba med det i skolan.

Att skol- och förskolepersonal får mer kunskap om det här är viktigt, menar Hugo Wester för uppdraget att jobba mot rasism och främlingsfientlighet är inget som går att lägga åt sidan.

– Att arbeta i skolan och förskolan handlar om att man arbetar mot rasism. Det är inte förhandlingsbart, säger Hugo Wester.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".