Saab 340AEW med en Erieye-radar
Saab 340AEW med en Erieye-radar Foto: JOHAN NILSSON / TT
Linköping

Kritik mot Saab-avtal med diktatur

Stig Henriksson: Landet befinner sig i krig
1:34 min

Försvarskoncernen Saab fortsätter att göra affärer med diktaturen Förenade Arabemiraten genom avtal om underhåll av ett tidigare levererat övervakningssystem värt 160 miljoner kronor.

Affären får kritik eftersom landet är en diktatur och deltar i en väpnad konflikt i Jemen.

– Kan vi exportera krigsmateriel till Förenade Arabemiraten liksom till Saudiarabien så har vi ingen vapenexportkontroll som fungerar i praktiken, säger Stig Henriksson, vänsterpartist och ledamot i Exportkontrollrådet.

Det är en parlamentariskt sammansatt grupp som ger råd till myndigheten ISP, Inspektionen för strategiska produkter, vid krigsmaterielexport.

– Landet bryter i princip mot alla kriterier som borde stoppa en sån här affär; mänskliga rättigheter, det är en diktatur, de befinner sig i krig. Hur vi kan exportera till dem är en gåta, säger Stig Henriksson.

I fjol tecknade Saab avtal med Förenade Arabemiraten om att sälja det luftburna radar- och övervakningssystemet Erieye till landet för drygt 10 miljarder.

Affären kritiserades av flera riksdagsledamöter som Sveriges Radio pratade med och fredsforskningsinsititutet SIPRI betecknade affären som kontroversiell. Stig Henriksson igen:

– Det finns tillräckligt många kryphål i vapenexportlagstiftningen.

Nästa år kan lagstiftningen komma att förändras. Regeringen väntas lämna ett nytt lagförslag i februari, mars. 

– Så vi får väl se. Det ska ju bli skärpningar och vi ska inte exportera till diktaturer, säger Stig Henriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".