Dubbelmordet: Eftersökt vittne identifierat

I dag är det exakt nio månader sedan dubbelmordet i Linköping inträffade. Polisen har ännu ingen misstänkt, men har lyckats identifiera en av dom fyra personer som sökts för att kunna ge viktiga upplysningar om mordet.

- Mannen, som inte har något med brottet att göra, ska förhöras senare i veckan, säger Jan Staaf som sköter utredningen.

Vilka skäl till varför mannen inte hört av sig till polisen vill inte Staaf uppge.

Mannen, som var nära Karl Dahlsgrensgatan under morgonen då dubbelmordet inträffade, har frivilligt lämnat ett DNA-prov.

I dag, den 19 juli, är det exakt nio månader sedan den åttaårige pojken och den 56-åriga kvinnan mördades på öppen gata i centrala Linköping. Pojken var på väg till sin skola på T1-området när han anfölls. Kvinnan, som var på väg till sitt jobb, mötte mördaren strax efter. Ett stort antal förhör har hållits men ännu finns ingen misstänkt gärningsman.

I slutet av februari greps och anhölls en man i Göteborg, men han släpptes senare. Han är nu avskriven från utredningen.

Fyra personer inom polisen i Linköping arbetar nu med att bearbeta de tips som kommer in kring dubbelmordet. Under sommaren har antalet utredare dock minskat då riksmordskommissionen, som hjälpt till, fått flytta till Norrland för att utreda ett dubbelmord i Härnösands-området.

- Vi hoppas att de kommer tillbaka till hösten, säger Jan Staaf till SR Östergötland.

FAKTA: Dubbelmordet

19 oktober 2004: Sex minuter i åtta på morgonen får SOS Alarm larm om ett knivöverfall i hörnet av Karl Dahlgrensgatan och Åsgatan i Linköping. En åttaårig pojke och en 56-årig kvinna dödades.

21 oktober: Polisen bekräftar att den funnit en kniv vid mordplatsen, samt en mössa i ett tidningsställ.

1 november: Polisen gör en resultatlös DNA-spårning på blodspår.

15 november: Polisen går ut med signalement på en man i 20-årsåldern som iakttogs inte långt från mordplatsen på morddagen.

20 november: Polisen vädjar till anställda och studenter på Linköpings universitet att lämna information som kan ha med mordet att göra.

9 februari 2005: Ett vittne berättar om en man som iakttogs efter morden. Han var klädd i en beige, ribbstickad polotröja som polisen senare sprider en rekonstruerad bild på. Flera tips börjar komma in till polisen.

28 februari: En man i 35-årsåldern grips och anhålls i Göteborg; skäligen misstänkt för att ha knivmördat pojken och kvinnan.

1 mars: Mannen förhörs och släpps senare.

Källa: TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.