Brandbil på brandstationen i Kolbäck.
Brandbil på brandstationen i Kolbäck. Foto: Patrik Åström/Sveriges Radio.

Hård kritik mot nytt avtal för deltidsbrandmän

"Från ilska till fullständig uppgivenhet"
1:36 min

Ett nytt kollektivavtal för deltidsbrandmän får hård kritik. Brandmännens riksförbund i bland annat Västmanland har fått in många ilskna reaktioner.

Magnus Sjöholm, som är distriktsombudsman på Brandmännens , säger att han fått många ilskna reaktioner från deltidsbrandmän.

– Från ilska till fullständig uppgivenhet. Jag har pratat med väldigt många, det är många som har hört av sig till oss på förbundet och uttryckt sin ilska över det här.

– Jag har ringt upp och pratat med väldigt många och man säger generellt att det här var droppen som fick bägaren att rinna över, ska det vara på det här viset då orkar inte jag längre utan då säger man att man inte vill jobba kvar helt enkelt, säger Magnus Sjöholm.

Det nya kollektivavtalet för deltidsbrandmän börjar gälla i maj 2017. Hur den enskilde deltidsbrandmannen påverkas av det nya avtalet är väldigt olika beroende på bland annat arbetstider och hur man jobbar i övrigt, enligt Magnus Sjöholm.

Det man vänder sig emot är att OB-tillägget tas bort, liksom bilersättningen och att ersättningen för beredskap under semestern minskar, enligt Magnus Sjöholm, som säger att det kan göra att en del förlorar så mycket som 25 procent av sin inkomst.

Men Niclas Lindahl, som är förhandlingschef hos arbetsgivarparten Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, menar att avtalet innebär flera förbättringar, bland annat att själva grundersättningen för beredskap höjs och att man genom nya regler gör det lättare för dem som jobbar inom den kommunala sektorn att bli deltidsbrandmän.

– Men som sagt, det finns ju en del omfördelningar inom ramen för avtalet som gör att vissa individer som har jobbat på ett visst sätt kan få lägre ersättningar.

Vad tycker du om det då?

– Ja, vi har ju sett att de konsekvenserna skulle kunna finnas för enskilda individer. Därför har vi lagt ett senare införande av just det här så att man får tid att anpassa sig till den nya ersättningsformen, säger Niclas Lindahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".