Ikram
1 av 2
Ikram
2 av 2
Ett nytt Sverige

Mor och dotter får inte stanna i Sverige

Fahad Alkejek: Jag tänker bara på hur det ska gå för vår familj
6:38 min

Nu har Migrationsverket fattat beslut om familjen Taleb/Alkejeks ansökan om uppehållstillstånd i Sverige.

Ikram och dottern Aya får inte stanna här utan utvisas till Marocko. Fahad får däremot ett permanent uppehållstillstånd och kan stanna kvar i Sverige.

P4 Östergötland har följt familjen sedan november 2015 när de kom till Sverige efter att ha flytt från krigets Syrien.

Två dagar innan jul fick de sitt besked, två av tre i familjen ska återvända till Marocko. Ikram är född och uppvuxen där och eftersom dottern Aya även är marockansk medborgare beslutade Migrationsverket att också hon ska återvända dit. 

– Jag är dödshotad av mina släktingar i Marocko som inte accepterar mitt äktenskap. Jag kan inte återvända dit, säger Ikram Taleb till Sveriges Radio.

Migrationsverket säger att hennes berättelse om hotbilden i hemlandet är trovärdig men att de inte ser det sannolikt att hotbilden kommer från andra personer än föräldrar och syskon eftersom det var det som Ikram uppgav i början av asylutredningen. Senare har hon enligt Migrationsverket lagt till att hoten även kommer från andra släktingar.

Myndigheten skriver i beslutet att de inte ser det som sannolikt att släktingarna skulle ha förmåga att hitta henne i hela Marocko, att Ikram och Aya kan bosätta sig i en annan del av Marocko än där familjen bor. De menar också att Ikram kan få skydd av den marockanska staten. Att landet arbetar aktivt för att motverka våld mot kvinnor och att hon kan få hjälp på mottagningar för våldsutsatta kvinnor.

Vad gäller rätten att återförenas som familj menar Migrationsverket att Fahad kan söka om återförening i Marocko, vilket är det som gäller enligt lag att familjen ska återförenas i det land man kommer ifrån i första hand.

Men Ikram och Fahad ser det inte som något alternativ. Enligt familjen är det omöjligt för dem att leva i Marocko på grund av hotbilden men de säger också att det är mycket svårt för Fahad som är syrier att få uppehållstillstånd i Marocko.

I början av januari väntas parets andra barn att födas. Även han kommer att få marockanskt medborgarskap.

– Jag kan inte ens vara glad för mitt uppehållstillstånd här i Sverige. Jag tänker bara på hur det ska gå för vår familj, säger Fahad Alkejek.

Familjen har valt att överklaga beslutet.

Lisen Elowson Tosting
lisen.elowson@sverigesradio.se

Fakta: Ett nytt Sverige

* Förra året ansökte 162 877 personer om asyl i Sverige och under de närmaste åren kommer en stor mängd människor att skapa sig nya liv här i Sverige.

* Ett nytt Sverige ska ge lyssnarna en fördjupad förståelse om det Sverige som nu växer fram.

* P4 Östergötland är en av nio P4-kanaler som i dokumentärform kommer att spegla ett antal personers vardag runtom i landet.

* I P4 Östergötland får du följa två kvinnor, Mari Aldrev, 50 år och Helene Claesson, 66 år. Båda två är från Norrköping och stadsdelen Vilbergen. Men de ser helt olika på situationen i Sverige.

* Sedan tidigare följer vi också familjen Taleb/Kejok som flytt från Syrien och som nu bor i Åtvidaberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".