En neonskylt det står bio på och en översikt över en biograf.
Momsen för biobiljetter har nu höjts från 6 procent till 25 procent. Foto: Dan Hansson/SvD/Tomas Oneborg/TT
Östergötland

Trots höjd moms – få höjer biopriset

Bioföreståndaren Börje Carlsson: Det känns träligt
1:34 min

Vid årsskiftet höjdes biomomsen på landets biografer från 6 procent till 25 procent. Men trots höjningen är det få biografer som höjer biopriset.

Nu har momsen för biobiljetter blivit högre. På biografen Hornbio i södra Kinda kommun har den höjda momsen gjort att biografen fått höja priserna. Men inte nog mycket för att täcka kostnaderna.  

Börje Carlsson är föreståndare för bion i Horn. Anledningen till att de är försiktiga med att höja biopriset är rädsla för att tappa besökare.

– Om en barnfamilj ska gå på bio blir det nästan som att de får betala för en person extra. Det gör kanske att de drar sig för att gå på bio. Det vill vi inte, säger Börje Carlsson.

Flera biografer i länet är rädda för få färre besökare publik om de skulle höja biopriset. Det visar en rundringning som P4 Östergötland har gjort. Speciellt mindre privatägda eller ideellt drivna biografer drar sig för att höja biljettpriserna trots att biomomsen har höjts.

Istället gör den höjda biomomsen att de mindre biografernas ekonomi blir sämre. Det menar i alla fall Jaan Erm, platschef på biografen i Mjölby.

– Det gör att vi får mindre marginaler. Jag tycker inte att det är något vidare. Momsen på teater lämnas oförändrad men vår moms höjs. Teater är mer ett storstadsfenomen men det här drabbar landsbygden, säger Jaan Erm.

Majoriteten av biograferna som P4 Östergötland pratat med tror att landsbygdens biografer drabbas hårdast av den större momsen. Den bilden delar det större biografföretaget SF Bio.

Eftersom SF Bio väljer att inte höja priserna utan istället täcka de ökade kostnaderna med andra inkomster så vågar inte heller de mindre biograferna höja priserna.

– Lägre priser är en av våra styrkor på de mindre biograferna. Vi som är en mindre biograf som ligger ganska nära en större stad måste ha något att locka med. Då är lägre priser viktigt,säger Peter Fernold, föreståndare för bion i Söderköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".