Tobaksutställning stoppas av ny lag

Den nya tobakslagen har slagit igenom väl på krogar och restauranger. Men lika glada är man inte på tobaks- och tändsticksmuseet i Stockholm. Museet finansieras av Swedish Match och därför måste de nu lägga ner verksamheten helt och hållet. Dessutom måste en utställning om svensk tobaksodling, som skulle visats i flera svenska städer under hösten, ställas in.

Anledningen är den skärpta tobakslagen som förbjuder tobaksbolag att bekosta verksamhet riktad till allmänheten.

- Självklart tycker jag det är jättetråkigt, inte bara för oss på museet utan också för våra besökare. Vi har ju hundratusentals besökare årligen, säger Inga Junhem, ansvarig på Tobaks- och Tändsticksmuseet, till SR Östergötland.

Tobaks- och Tändsticksmuseet har funnits på Skansen i Stockholm i fyrtio år. Till hösten skulle detta uppmärksammas med ”Prisad Planta”, en vandringsutställning som handlar om Sveriges omfattande tobaksodling under 17,18 o 1900-talen. Den skulle visas i städer där odlingen varit omfattande. Bland dom inbokade museerna fanns Stadsmuseet i Norrköping. Men i och med skärpningen av tobakslagen läggs utställningen ner, tillsammans med Tobaksmuseet.

Enligt Inga Junhem innebär beslutet att en viktig del av den svenska industri-, kultur- och inte minst kvinnohistoria faller i glömska.

- Jag tycker det är väldigt tråkigt att behöva kontakta de museer som har bokat utställningen och skulle ha visat den. I till exempel Norrköping har man ju odlat tobak och här har ju också funnits en omfattande tillverkning på 1700-talet, säger Junhem.