Beslutet fattat: Wildfire får stå kvar

1:06 min

Bygg- och miljöskyddsnämnden i Norrköping har i dag fattat det formella beslutet att Kolmårdens berg- och dalbana Wildfire inte behöver rivas.

I höstas upphävde Mark- och miljööverdomstolen bygglovet för åkattraktionen och krävde en detaljplan. Det motiverades med att berg- och dalbanan medför en betydande påverkan på djur och natur i närområdet. I och med domslutet fanns det en risk för att djurparken skulle behöva riva attraktionen.

Men nu har bygg- och miljöskyddsnämnden bestämt att så inte behöver ske. Bland politikerna rådde ingen tvekan. 

– Det var en fullständig enighet över alla politiska partier om att vi skulle hjälpa Norrköping genom att hjälpa Kolmården, säger nämndens ordförande och kommunalrådet Reidar Svedahl (L). 

Enligt Svedahl är det sannolikt att Kolmården kommer att få bygglov när detaljplanen är i ordning, vilket räcker för att det ska vara lagligt att låta bygget stå kvar. 

– Kolmården är ett viktigt företag för oss i Norrköping och det ger många arbetstillfällen, inte minst till de som jobbar för första gången. Det är ett företag som vi hellre vill hjälpa än stjälpa. Det vore fel att be Kolmården att lägga tid och pengar på att riva någonting som vi hoppas att de snart ska bygga upp igen, säger han. 

Kolmårdens vd Christer Fogelmarck var nöjd med beslutet. 

– Det är två saker i det beslutet som känns väldigt bra. Det ena är att vi genom det här får bekräftat det stöd som vi känner från både Norrköpingsborna och Norrköpings kommun. Det andra är att vi får lite mera arbetsro när det kommer till detaljplaneprocessen, säger han till SVT Nyheter Öst

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista