Skogsparti i åkerkant. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
1 av 2
Vackra platser där man bara hör naturens ljud och inget annat ska nu lyftas fram så fler hittar dit. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Britt-Louise Nilsson arbetar med natur- och friluftsliv på Region Östergötland.
2 av 2
Britt-Louise Nilsson arbetar med natur- och friluftsliv på Region Östergötland. Foto: Maria Turdén/Sveriges Radio
Östergötland

Var finns det tysta platser i länet?

1:23 min

Nu ska en inventering göras för att hitta tysta platser i Östergötland. Beslutet har Region Östergötland fattat för att östgötar ska må bättre.

Det är längs den 120 mil långa Östgötaleden som ljudmätningar ska göras vid platser som inte bara ska vara tysta utan också natursköna.

– Vi tror att det finns ett stort sug efter att hitta dom här platserna säger Britt-Louise Nilsson.

Det är Region Östergötland som fattat beslut om att en inventering ska göras. Britt-Louise Nilsson som är strateg för natur- och friluftsliv menar att det är många människor som söker tystnad i dagens samhälle som ett sätt att hitta sig själv och sina tankar.

För att platsen ska räknas som tyst eller lugn ska bakgrundsbruset ligga mellan 35-40 decibel vid de tre mätningar som ska göras.

Ett normalt samtal ligger vid 60 dB och över 80 dB börjar det göra ont i öronen och under längre tid kan ljudet då vara skadligt.

Region Östergötland har avsatt 50 000 kronor för arbetet som ska utföras i vår av de föreningar som fått i uppdrag av kommunerna att ta hand om skötseln utmed leden.

Tycker du att det här är något som Region Östergötland ska lägga pengar på?

– Vi tycker att det här är ett sätt att arbeta hälsofrämjande. Det är ett av regionens viktigaste mål att östgötarna ska få ett hälsosamt liv säger Britt-Louise Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".