Östergötland

Motalas skolbarn får mest ekologisk mat i länet

1:45 min

Andelen ekologisk mat på barnens tallrikar i skolan varierar stort beroende på var i länet man bor. Det visar en sammanställning som P4 Östergötland har gjort.

Störst andel ekologiskt hittar vi i Motala, där skolbarnen fick 52 procent ekologiskt på tallrikarna förra året.

– Här står lite grejer till pizzabaket med lite ost och lite paprika, säger Margaretha af Trolle som är verksamhetschef för kost i Motala kommun.

Hon visar runt i skolköket i Norra skolan i Motala. Där lagar de mat till 1 200 elever varje dag.

– Vi ska använda ekologiskt för hur maten är odlad är jätteviktigt. Att man inte använt för mycket konstgödsel, eller helst ingen konstgödsel och att man inte har besprutat maten. Att den biologiska mångfalden ska finnas kvar här till våra barn och barnbarn, säger Margaretha af Trolle.

I regeringens nya livsmedelsstrategi ska 30 procent av Sveriges matproduktion vara ekologisk år 2030 och då ska också 60 procent av kosten i kommunal verksamhet vara ekologisk. Men målet om högre andel ekologiskt har kritiserats av allianspartierna som tycker att siktet borde vara att öka andelen matproduktion totalt i Sverige istället.

De kommuner där skolbarnen får lägst andel ekologisk mat är Boxholm och Ödeshög och där har man valt att prioritera närodlat istället för ekologiskt, för att gynna matproduktionen i närområdet. Espen Rognstad är kostchef i Ödeshög och där hade de 14 procent ekologisk mat på tallrikarna förra året.

Vi har valt att inte ha ett mål för ekologiskt men nu har det kommit beslut från kommunstyrelsen att vi ska börja titta på det.

En anledning till att Ödeshög inte har valt att satsa på ekologisk mat hittills är att det är dyrare, men att det skulle röra sig om stora prisskillnader håller inte Margaretha af Trolle med om.

– Vi håller budgeten och vi har märkt att priserna har jämnat ut sig mellan ekologikst och konventionellt på senare år, säger Margaretha af Trolle med om.