Linköping

Fuskanklagad professor frias av CEPN

3:49 min

Den professor vid Linköpings universitet som tidigare anklagats för forskningsfusk i samband med biosyntetiska hornhinnor har inte gjort sig skyldig till oredlighet i forskning, det vill säga forskningsfusk.

Det skriver Centrala etikprövningsnämnden (CEPN) i ett utlåtande.

Forskningen resulterade i att en kirurg transplanterade hornhinnor avsedda för grisar. Transplantationerna ägde rum i Ukraina. Kirurgen hade tränats på Linköpings universitet och på den vetenskapliga artikel som operationerna resulterade i fanns den aktuella professorn med.

Universitetet ansåg att man inte kan "lägga ut etiken på entreprenad" och att forskaren gjort sig skyldig till forskningsfusk. CEPN, däremot, gör en annan bedömning. Visserligen borde professorn ha haft ett bättre helhetsgrepp över forskningen, men att bristerna inte var så stora att det är att betrakta som oredlighet. Det var inte fel av professorn att stå som medförfattare och hon har handlat i enlighet med relevanta tillstånd för att tillgodose patienternas säkerhet.

Johan Söderholm är dekanus på medicinska fakulteten vid Linköpings universitet och säger såhär om CEPN:s utlåtande:

– Expertgruppens yttrande är ett underlag som vi ska beakta när vi omprövar det här, men det är inte ett bindande beslut utan det är fakultetsstyrelsen som sedan fattar beslutet.

Hur tungt kommer yttrandet att väga i er bedömning?

– Inga kommentarer, får jag nog svara i nuläget. Vi får återkomma i det efter vårt styrelsemöte den 6 april då vi fattat beslut. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista