Politik

"Delningsekonomin förändrar världen"

1:28 min

Mathias Sundin (L) riksdagsledamot från Norrköping, deltar i Liberalernas riksmöte i helgen. Då kommer han prata om sitt hjärteämne – delningsekonomi.

Under helgen håller Liberalerna sitt riksmöte i Västerås. Där ska medlemmarna träffas för att stöta och blöta frågor om politik och ideologi.

En av dem som är på plats i Västerås är Mathias Sundin, riksdagsledamot från Norrköping. Han brinner för frågan om delningsekonomi, alltså när man delar ägodelar och tjänster. Därför håller han ett seminarium om ämnet för sina partimedlemmar. Och frågan är avgörande för vår framtid, menar Mathias Sundin.

– Det öppnar enorma möjligheter för oss som inte har en massa tillgångar och kontaktar, det förändrar världen fullständigt, säger han.

Ja, den så kallade delningsekonomin är ett ämnesområde som engagerar liberalernas Mathias Sundin, riksdagsledamot från Norrköping. Exempel på delningsekonomi är den senare tidens samåkningstjänster och uthyrning av egen bostad.

Tidigare associerades begreppet kanske mest med bostadskollektiv eller socialism. Men Mathias Sundin ser ingen konflikt mellan delningsekonomi och liberalism.

– Det betyder inte att man ska vara del av något kollektiv. Men vi har med digitaliseringen fått fram enkla sätt att dela grejer med varandra.

Flera av dessa tjänster har dock varit i strid med rådande lagstiftning, inte minst på skatteområdet.

– Det finns definitivt ett problem med dåliga skatteinbetalningar, till exempel inom skjutstjänster.

Men han tycker att de svenska politikerna måste lyfta upp frågan på allvar.

– Alla partier måste skärpa till sig, inte minst partiledarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista