Brandstation utrustning
Brandstation utrustning Foto: Tahir Yousef Sveriges Radio
Östergötland

Deltidsbrandmännen hoppas på bättre villkor

1:50 min

Många deltidsbrandmän är missnöjda med det nya kollektivavtalet men och nu hoppas de på bättre villkor genom lokala avtal.

På flera håll runt om i landet har deltidsbrandmän sagt upp sig i protest mot det nya kollektivavtalet.

Här i Östergötland är det framförallt deltidsbrandmännen i Valdemarsvik som valt att göra det.

– Det har varit besvikelse från alla deltidsbrandmän i Boxholm, säger Roger Nilsson  brandfackets ordförande i Boxholm.

Kan det bli så att ni säger upp er som i Valdemarsvik? 

– Jag tror inte det! Jag tror att det är lite stolthet som finns som  deltidsbrandmän som gör att man ska vara kvar för  kommuninvånarna.  

Och situationen är det samma i flera andra kommuner i länet.

– Ingen har sagt upp sig hos oss, säger Stefan Fredriksson, enhetschef på räddningstjänsten i Motala.

– Nej! Inte ännu  i alla fall och det verkar inte så om någon har den avsikten heller berättar Lars Göran Svensson platschef på räddningstjänsten i Ydre.

– Nej, ingen av deltidsbrandmännen i Kinda har sagt upp sig på grund av avtalet ännu och vi får hoppas att det förblir så säger Staffan Waldau ställföreträdande räddningschef i Kinda.

En av förändringarna i det nya kollektivavtalet som kritiseras av de anställda är att man tar bort Ob-tillägget på kvällar, nätter och helger och istället bakar man in det i grundlönen. Många deltidsbrandmän menar att det och en del andra förändringar i det nya avtalet gjort att de nu har fått ett sämre avtal.

Många av dem sätter nu sitt hopp till lokala avtal.

I flera kommuner pågår just nu samtal mellan arbetsgivaren och representanter för deltidsbrandmännen för att komma fram till ett avtal där alla parter känner sig nöjda med.

– Det har varit god ton i samtalen i alla fall så att vi har förhoppningar att det ska lösa sig, berättar Staffan Waldau är ställföreträdande  räddningschef i Kinda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".