BirgittaRydhagen
1 av 2
Birgitta Rydhagen, kommunalråd Miljöpartiet. Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio
Gustav Strandberg
2 av 2
Gustav Strandberg, miljöforskare, SMHI. Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio.
Linköping

Halvvägs mot en grönare kommun

1:46 min

I morgon kväll sker världens största miljömanifestation Earth hour. Runt om i världen görs ansträngningar för att minska utsläppen. Linköping har kommit halvvägs mot målet att bli koldioxidneutral.

Hela intervjun med klimatforskaren Gustav Strandberg finns längst ned i artiklen

– Det går väl både bra och långsamt. Ibland kan man bli lite otålig över att det ska hända mer. Men vi har fattat en del bra beslut de senaste åren, säger Birgitta Rydhagen, miljöpartistiskt kommunalråd.

Linköping är en av flera kommuner i världen som har ett uttalat mål att bli koldioxidneutral, andra är till exempel Köpenhamn och Oslo.

Förenklat handlar det om att minska utsläppen som påverkar klimatet och att bland annat kompensera utsläpp genom att producera överskott av förnybar el. Kommunen har en lång lista på miljöfrämjande åtgärder, det kan till exempel handla om att köra fordon på biogas, satsningar på förnybar el eller bygga bra cykelvägar.

– Nu senast beslutade vi om samordnad varudistribution. Leveranser av mat och andra artiklar till våra verksamheter, skola bland annat, ska ske  från en distributionscentral. Det kommer att minska transporterna i tätorten, säger Birgitta Rydhagen.

Men har Linköpings arbete någon effekt när det gäller att hindra den globala uppvärmningen?

Gustav Strandberg är klimatforskare på SMHI:

– Varje enskild åtgärd är försvinnande liten. Men summan av alla åtgärder kan ju bli något som faktiskt har en effekt, eftersom utsläppsminskningar är enda sättet att begränsa klimatförändringar, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".