Helena Kock Åström
Helena Kock Åström, miljöstrateg. Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio
Linköping

Hårt jobb att bli klimatsmart kommun

1:28 min

Minska utsläppen och påverkan på miljön. Ja, det vill Linköpings kommun som har som mål att bli vad man kallar klimatneutral till 2025. Men samtidigt vill kommunen växa och då riskerar utsläppen att öka.

– Ja, det är en svår fråga. Hur gör vi det på ett klokt sätt, för konsumtionen är en klimatbelastning och miljöbelastning idag, säger Helena Kock Åström, miljöstrateg i Linköpings kommun.

Men mycket har Linköping som kommun gjort sedan 2010 då partierna var överens att sträva mot målet att minska och minimera utsläppen till 2025.

Som bygget av en ny sopförbränningsanläggning:

– En viktig del är Lejonpannan, som en del i utfasningen av de fossila bränslena i vårt värmesystem, säger Helena Kock Åström.

Men för att nå miljömålen krävs jobb från fler än bara från kommunen.

– Det är ett stort engagemang i kommunkoncernen för att nå målen. Men det räcker inte. Det krävs också ett stort engagemang från medborgare och lokala näringslivet. Vi kommer att intensifiera det arbetet nu, säger hon.

Det handlar bland annat om rådgivning till företag hur de kan minska sin energiförbrukning.

– För att vi ska bli en klimatsnålare kommun, säger Helena Kock Åström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".