Östergötland

Bävern tillbaka i länet

1:31 min

Bäverstammen ökar stadigt i Östergötland. Efter att ha varit utrotningshotade under 1900-talet kan vi nu se allt fler bävrar, framförallt i norra delarna av länet.

– Det är väl alltid trevligt med bäver i vår natur men sen är det fråga om vem du frågar för dom kan också göra att en del skog står under vatten om dom dämmer upp på olämpliga ställen, säger Mia Kjällander som är vilthandläggare på Länsstyrelsen i Östergötland.

Små vattendrag som bävrarna dämmer upp riskerar att brista.

Mellan 1 maj och 31 augusti kan man få ta bort dämmen för att skydda skogen, men man får inte röra bäverns bo.

Bävrarna kan också gnaga på stammen på stora träd, så den nästan är helt av. Blåser det kan trädet falla och orsaka skada.

Favoritträdet är asp och fortsätter bäverstammen att öka kan minskat aspbestånd ställa till det för andra arter som är beroende av aspen.

Det problemet har uppstått i Uppland bland annat.

Länstyrelsen i Östergötland har sett en ökning av ansökningar tillstånd för bäverfällor.

– Det finns ju fall där den till exempel ställer en del skog under vatten så att skogen blir förstörd eller som i fallet vid järnvägar att dom bygger så att dom underminerar rälsen, säger Mia Kjällander.

Bävern har funnits tio tusen år och har varit utrotningshotat eftersom den har en fin päls. Men nu ökar dom och vi har kunnat se bäver bland annat inne i centrala Norrköping och Mia Kjällander berättar varför dom inte är mer skygga för människorna i staden.

– Så länge dom har vatten i närheten så är det en väldig trygghet för dom. Dom är ju duktiga på att simma, dom kan ligga under vatten fem minuter, kanske till och med femton minuter om dom absolut behöver det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista