Museikranen vid hamnbron Norrköping.
1 av 3
Museikranen vid hamnbron Norrköping. Foto: Titti Elm/Sveriges Radio
Leif Lindberg, tekniska kontoret och Norrköpingsbon Lars-Göran Karlsson.
2 av 3
Leif Lindberg, tekniska kontoret och Norrköpingsbon Lars-Göran Karlsson. Foto: Titti Elm/Sveriges Radio
Lars-Göran Karlsson.
3 av 3
Lars-Göran Karlsson. Foto: Titti Elm/Sveriges Radio
Norrköping

Museikranen har förfallit

1:17 min

Den gamla lyftkranen vid Hamnbron i Norrköping har misskötts. Kranen blev museiföremål 1986 och skulle tas om hand av Norrköpings hamn AB.
Det har inte fungerat, men nu kommer ett medborgarförslag göra skillnad.

Hör hela intervjun längst ned i artikeln!

Medborgarförslaget från den tidigare stuveriarbetaren Lars-Göran Karlsson går ut på att någon annan ska överta ansvaret för museikranen vid Hamnbron. Kranen har sedan renoveringen 2011 fallit i glömska, menar han.

- Det är ingen som bryr sig om den. Strålkastarna fungerar inte, den är nedklottrad och hela området har förfallit säger han. 

Norrköpings kommun håller med om att underhållet inte har fungerat. Man föreslår att ansvaret flyttas över till tekniska nämnden, och förslaget väntas klubbas igenom i kommunstyrelsen på måndag. 

- Vi är beredda att ta över ansvaret och se till att den inte förfaller. Vi får rusta upp den och hålla den i gott skick, säger Leif Lindberg teknisk direktör Norrköpings kommun.

Kranen står i det område som ingår i det nya byggprojektet Inre hamnen.

- Den kan komma att flyttas en bit, men ska vara kvar i hamnmiljön som en viktig del av hamnens historia som också passar in i miljön, menar Leif Lindberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".