Carina Milde, intendent på EWK-museet visar Luthers bilder
1 av 2
Carina Milde, intendent på EWK-museet visar Luthers bilder Foto: Stefan Lindeberg/Sveriges Radio
Katarina Wändahl, präst i Svenska Kyrkan och Carina Milde, intendent på EWK-museet.
2 av 2
Katarina Wändahl, präst i Svenska Kyrkan och Carina Milde, intendent på EWK-museet. Foto: Stefan Lindeberg/Sveriges Radio
Norrköping

Luther som tidig visselblåsare

2:24 min

På lördag öppnar utställningen "När Luther blev viral" på Arbetets Museum i Norrköping. 500 år efter reformationen uppmärksammas maskineriet bakom kampanjen.

Lyssna på hela inslaget från Lutherutställningen längst ned i artikeln

Politisk satir och illustrationskonst hör till vardagen för EWK-museet i Norrköping, men den här gången är det 500 år gammalt material som lyfts fram.

Martin Luther lyckades med tryckta texter och inte sällan satiriska bilder föra ut sitt budskap på ett sätt som tidigare inte skådats. Kampanjen beskrivs i utställningen som ren propaganda, minst lika fräck och rå som nutida politiska kampanjer.

- Målet med utställningen är även att öppna upp för samtal kring det som förstör samhället, säger intendent Carina Milde.

Hon nämner bland annat maktmissbruk, fundamentalism och religion. Då, för 500 år sedan fanns detta samtal, idag har vi det inte på samma sätt.

"När Luther blev viral" öppnar på lördag 22 april klockan 14. Då medverkar bland annat representanter från Arbetets Museum och Svenska Kyrkan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".