Socialsekreterare Markus Eldh, socialchef Lena Silfver och socialsekreterare Marie Larsson i Vadstena.
Markus Eldh, Lena Silfver och Marie Larsson i Vadstena. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Vadstena

Försök med sex timmars arbetsdag igång

1:48 min

Bristen på socionomer fick Vadstena kommun att starta ett försök med sex timmars arbetsdag. Markus Eldh är en av dem som nu komma iväg tidigare från jobbet.

– Då går man hem och tar hand om barnen. Det här är ju en sak som vi har bestämt om ganska mycket själva och vi kan ju också förändra om vi känner att det är någonting som inte funkar, säger socialsekreterare Markus Eldh.

Vadstena var inte först i landet med det här men nu har försöket varit igång i ungefär en månads tid.

Den största skillnaden är att vi nu är full styrka och det är längesedan vi varit det.

Efter sex och en halv timme på jobbet en vanlig dag är det dags att gå hem för socionomerna på Vadstena kommuns barn- och familjegrupp. Den sista halvtimmen är till för kompetensutveckling och kan sparas till en längre sammanhängande tid för exempelvis en kursdag.

Den tredje april startade försöket som ska pågå i ett år. Det råder brist på socionomer som yrkesgrupp och från början var sextimmarsdagen ett sätt att locka sökande för att täcka de vakanser som funnits länge i gruppen.

Lena Silfver är chef för individ- och familjeomsorgen i Vadstena.

– Jag vill inte säga att vi vill konkurrera utan vi vill ju ha personal till våra tjänster, säger hon.

Rekryteringen lyckades.

– Den största skillnaden är ju att vi nu är full styrka och det är längesedan vi varit det, säger förste socialsekreterare Marie Larsson som anser att den kortare arbetsdagen har hjälpt till med rekryteringen.

Tanken är att de anställda inte ska jobba längre dagar när det är mycket att göra. Men ibland måste man använda den sista halvtimmen till jobb, säger Markus Eldh.

– För min del har den blivit arbetstid den sista tiden för jag är inne i en ganska intensiv period och det är mycket som ska vara färdigt till mitten av maj. Så det här med kompetenstiden får jag fundera på till efter det, säger han.

Kompetenstiden kan sparas ihop till max femton timmar eftersom den kortare arbetstiden ska bli en chans till bättre återhämtning för socialsekreterarna.

Men känner man sig piggare efter en arbetsvecka?

– Jag har inte provat så länge och det har ju varit mycket korta veckor. Men jag har kollegor som testat sedan första april som märker en positiv skillnad, säger Marie Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".