Gripenplan i luften. Foto: Saab
Foto: Saab
Linköping

Bulgarien vill köpa Gripen

Bulgariens vice premiärminister säger till nyhetsbyrån Reuters att landet har bestämt sig för att inleda samtal med Sverige om att köpa åtta JAS Gripen-plan.

Affären uppskattas vara värd nästan 7,5 miljarder kronor.

Uppgifterna kom efter att Saab hållit sin analytikerträff i Stockholm men har cirkulerat de senaste dagarna, bland annat i bulgariska medier.

TT frågade vd:n Håkan Buskhe i samband med förmiddagens pressträff om intresset från Bulgarien.

– Bulgarien vill jag inte kommentera mer än att det pågår en process. Man kan läsa i tidningarna men jag utgår i mina kommentarer från de relationer vi har med myndigheterna och det har inte konfirmerats till oss, sade Håkan Buskhe då.

Kort därefter rapportade Reuters att Bulgarien inlett diskussioner med Saab och citerar Stefan Yanev, tillförordnad biträdande premiärminister.

Bulgarien ska ha valt JAS Gripen i konkurrens med begagnade F16-plan från Portugal, alternativt Eurofighter Typhoon-plan från Italien, även de begagnade.

Affären beräknas vara värd drygt sju miljarder svenska kronor. En speciell kommission ska nu inrättas enligt Stefan Yanev och diskussionerna föras med Bulgariens nya regering som tillträder nästa vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".