Skylt sparad från äldre tiders brandstation i Åtvidaberg.
Äldre skylt på brandstation i Åtvidaberg. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Åtvidaberg

"Man får göra det bästa av situationen"

1:26 min

Den första maj sjösätts den planerade akutlösningen på brandmannafrågan i Åtvidaberg.

Det är troligen en tillfällig lösning eftersom ingen av de tjugotvå brandmän som sagt upp sig i kommunen har kommit tillbaka.

– Knäckfrågan i Åtvidaberg är fortfarande hur man ska bedriva övningsverksamhet och se till att kompetensen behålls på en hög nivå, säger Mikael Wahlkvist som är disktriktschef på Räddningstjänsten Östra Götaland, RTÖG.

Ett nytt avtal för brandmännen  träder i kraft den första maj. Men eftersom tjugotvå brandmän sagt upp sig i Åtvidberg så har arbetsgivaren lagt en akut bemanningsplan som träder i kraft den första maj om inget förändras tills dess.
Och även den bemanningsplanen kritiseras av brandmännen. Mikael Wahlkvist sammanfattar.

– De tycker inte att den numerär som vi kan presentera är tillräcklig för att den är mindre än den som finns idag. Man tycker heller inte att den personal som kommer att vara där heltid har kunskaper om orten.

– Det finns säkerligen flera andra orsaker till att man tycker det är dåligt. Men vi har den lösningen och det är det vi kan presentera och då får vi göra det bästa av situationen.

Men dialog pågår fortfarande om missnöjet med grundförutsättningarna för deltidsbrandmännen i Åtvidaberg. Det planeras för ett möte kommande vecka med berörda brandmän och några av deras närmsta chefer om hur man kan lösa tvistefrågorna.

– Vår ambition är att ha deltidspersonal och den personalen som finns där vill vi allra helst ha tillbaka. Men när vi inte har den personalen så är det här vår just nu enda lösning för att se till att Åtvidabergs kommun och och invånarna där har en räddningstjänst även första maj och framåt, säger Mikael Wahlkvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".