Landshövding Elisabeth Nilsson invigningstalar.
1 av 4
Landshövding Elisabeth Nilsson invigningstalar. Foto: Maria Turdén/Sveriges Radio
Säsongsinvigning av Göta kanal vid Norsholm.
2 av 4
Säsongsinvigning av Göta kanal vid Norsholm. Foto: Maria Turdén/Sveriges Radio
Kanonsalut för Göta kanal som öppnar för säsongen.
3 av 4
Kanonsalut för Göta kanal som öppnar för säsongen. Foto: Maria Turdén/Sveriges Radio
På nylagda kanalbankar i Norsholm.
4 av 4
På nylagda kanalbankar i Norsholm. Foto: Maria Turdén/Sveriges Radio
Norrköping

Historisk dag för Göta kanal

1:33 min

I dag öppnar Göta kanal för säsongen och strax öster om Norsholm var det invigning. Där har kanalbanken renoverats som en del i det stora renoveringsarbete som pågår med kanalen i olika steg.

Fler röster från invigning hittar du längre ner i artikeln.

Renovering vid Norsholm har kostat nästan 30 miljoner kronor och är en del av det stora projektet som startade förra året med att göra kanalen säker för framtiden.

Den tidigare vd:n Anders Donlau som är projektledare för Göta kanal 2.0. säger att dagens invigning nästan är lika historisk som när kanalen byggdes och förklarar vad som gjorts vid platsen.

– Den gamla kanalprofilen med fullt djup och den bredd som ska vara är återställd och en stark bärande kanalväg som vi kan köra på och som också är en cykelväg har iordningsställts.

Av ägaren staten har Göta kanalbolag utlovats 250 miljoner kronor till renovering under en femårsperiod. Vad som händer sedan är oklart. 

Regeringens företrädare statssekreterare Eva Lindström på näringsdepartementet som talade på invigningen hade inga svar på hur finansieringen ska lösas framöver.

– Bolaget måste undersöka alla andra möjligheter att hitta finansiering förutom de pengar som utlovats och där för vi en dialog säger Eva Lindström.

Någon som uppskattar Göta kanal som utflyktsmål är Boel Johnson som bor i Kimstad.

– Vi har varit här så många gånger i alla årstider och släpar hit alla vi känner säger Boel Johnson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".