Viggen flögs på F13 fram till slutåret 1994
1 av 4
Viggen flögs på F13 fram till slutåret 1994 Foto: Stefan Lindeberg/Sveriges Radio
Nicklas Lennartsson och Bertil Andersson från F13 Kamratförening
2 av 4
Nicklas Lennartsson och Bertil Andersson från F13 Kamratförening Foto: Stefan Lindeberg/Sveriges Radio
1992 beslutade regeringen att stänga F13, två år senare var epoken slut.
3 av 4
1992 beslutade regeringen att stänga F13, två år senare var epoken slut. Foto: Stefan Lindeberg/Sveriges Radio
Utställningen är uppdelad i montrar med olika delar av historien
4 av 4
Utställningen är uppdelad i montrar med olika delar av historien Foto: Stefan Lindeberg/Sveriges Radio
Norrköping

Norrköping minns tiden före Bråvallafestivalen

0:52 min

Bråvallaområdet, idag mest känt för sin musikfestival, var under drygt 50 år en del av det svenska flygvapnet. På lördag invigs en ny utställning tillägnat minnet av F13 i Norrköping.

Lyssna på hela intervjun från F13 längst ned i artikeln

Utställningen "Norrköping minns F13" riktar sig till allt från entusiaster till  barnfamiljer och har byggts upp utifrån den verksamhet som bedrevs på flottiljen.

Det var full rulle från tidig morgon till ofta sena kvällar, berättar piloten Bertil Andersson, som själv flög vid F13 under många år. När han tittar på området idag ser han samma flygfält och samma byggnader som då, men flygplanen är borta.

Mycket av det som fanns på F13 är idag skrot, men föreningen har genom hårt arbetet lyckats spåra upp föremål kopplade till verksamheten, bland annat ett Viggenplan av den typ som en gång flög där.

Vårt mål är att skapa en helhetsbild av flyget i den här regionen och bli ett komplement till Flygvapenmuseum. Där ger man mer av en helhetsbild av flyget medan vi fokuserar mer på specifika roller, säger Nicklas Lennartsson på F13 Kamratföreningen.

Invigningen på lördag riktar sig främst till föreningsmedlemmar och företag. Målet är att öppna dörrarna för allmänheten senare under maj månad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".