En bunt med svenska sedlar.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Linköping

Anställda drabbas efter förskingring

1:07 min

Flera personer har inte fått ut lön på grund av misstänkt förskingring i en kulturförening i Linköping. Kommunen som är samarbetspartner med föreningen överväger nu att hjälpa till.

– Det är en dialog vi får ha löpande framöver. Hur gör vi med det som varit igång och hur kan vi hjälpas åt? säger Mårten Hafström, kulturutvecklingschef i Linköpings kommun.

Det var i februari som föreningens styrelse upptäckte att det saknades pengar och då gjorde en polisanmälan. Det handlar om närmare 1,2 miljoner kronor som misstänks ha förskingrats av en företrädare för föreningen.

En ledamot i styrelsen säger till P4 Östergötland att företrädaren hade tillgång till bankkontot och att denne kan ha ha förfalskat namnunderskrifter för att få ut pengar.

Pengar som troligen har satsats på olika former av spel, enligt ledamoten.

Huvuddelen av pengarna kom från Statens kulturråd till olika projekt och nu riskerar föreningen att få betala tillbaka. Även kulturrådet har gjort polisanmälan.

Polisen har inlett en förundersökning om grov förskingring och flera vittnen har hörts. Den misstänkte kommer att förhöras av polisen inom kort.

Linköpings kommun har på olika sätt stöttat föreningen med motsvarande 400 000 kronor i det senaste projektet.

Enligt den drabbade föreningen har tre personer som anställts inte fått ut någon lön de senaste månaderna, på grund av att pengar försvunnit. Det är oklart vad som nu sker med deras löner.

 – Det är fortfarande en fin förening i våra ögon och det är olyckligt att det här har hänt, säger Mårten Hafström på Linköpings kommun. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".