Dreamfilm stängd.
Östergötland

Fängelse för männen bakom Dreamfilm

1:35 min

De fyra män som drivit piratstreamingsajten Dreamfilm dömdes till fängelse i mellan sex och tio månader av Linköpings tingsrätt. Svenska filminstitutets företrädare Henrik Pontén välkomnar domen.

 

 

– Vi välkomnar domen. Det är ett förhållandevis strängt straff. I Sverige är ju straffen väldigt låga för den här typen av brott. Väger man in det så är det ett strängt straff, säger Henrik Pontén som är juridiskt ombud för Svensk Filmindustri.

Målet handlar om att en hemsida visade filmer som lagts ut utan upphovsmännens tillstånd. Filmerna behövde inte laddas ner av en mottagare, utan strömmades direkt till webbläsaren, och det är en skillnad mot fildelning på till exempel Pirate Bay, rapporterar Ekot.

Hemsidan har varit mycket välbesökt och har gjort det möjligt att ta del av ett mycket stort antal filmer, enligt domen.

Av de fyra åtalade är det de två från Östergötland som fått de hårdaste straffen, tio månaders fängelse. Båda männen är i 25-årsåldern. De ska ha haft ägaransvar eller hanterat intäkter från annonser.

De övriga två männen - en 35-årig dansk medborgare och en 22-åring döms till åtta respektiver sex månaders fängelse. De döms för brott mot upphovsrättslagen eller medhjälp till sådant brott.

Alla fyra ska dela på att betala ett skadestånd om 1,3 miljoner kronor till Svensk Filmindustri.

Det här är den första domen mot en privatströmningssajt i Sverige. Kommer ni att överklaga domen för att få till ett prejudikat?

– Det återstår att se. Just nu tycker vi ändå att det i stort sett är en bra dom. Men det är klart att vi ska fundera på om den behöver skärpas ytterligare, säger Henrik Pontén, ombud för Svensk filmindustri.

Rolf Klintfors är försvarsadvokat för de åtalade kring sajten Dreamfilm.

– Det här är svårbedömt och det ska bli spännande att höra vad hovrätten har att säga om detta om man väljer att överklaga. Och helt omöjligt är det väl kanske inte att målet skulle kunna gå upp i Högsta domstolen men nu spekulerar jag, säger Rolf Klintfors.

Brotten gäller främst brott mot upphovsrättslagen eller medhjälp till detsamma. 

Tillslaget mot Dreamfilm skedde i början av 2015 och rättegången inleddes i mitten av mars i år. De fyra var åtalade för olika inblandning i sajtens verksamhet. 

Nyligen kom en dom i EU-domstolen som tolkas som att det är olagligt även att titta på film som strömmas till webbläsaren på det här sättet. Tidigare vad bedömningen att det var en gråzon men inte direkt olagligt för den som bara tittade på materialet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".