Lukas Ahlin, Borgsmoskolan i Norrköping
1 av 2
Lukas Ahlin, Borgsmoskolan i Norrköping Foto: Lisen Elowson Tosting/Sveriges Radio
Ulrika Lundqvist, Skolverket
2 av 2
Ulrika Lundqvist, Skolverket Foto: Skolverket
Östergötland

Tjejer får bättre betyg än killar

1:47 min

Pojkar har i genomsnitt sämre meritvärde när de går ut nian jämfört med flickor. Lukas Ahlin som går i 9:an på Borgsmoskolan i Norrköping, berättar hur det kan vara i skolan.

– Tjejerna är mycket mer ordentliga, de bryr sig mer om skolan, säger Lukas Ahlin till Sveriges Radio.

I Östergötland låg det genomsnittliga meritvärdet för flickors slutbetyg i årskurs nio på 233,7 poäng förra året, jämfört med pojkarnas som låg på 206,8 poäng. 

Kinda var den kommun som hade den största skillnaden mellan flickor och pojkars avgångsbetyg förra året, följt av Valdemarsvik och Finspång.

Minst skillnad mellan flickor och pojkar var det i Motala och Linköping. I Ödeshög hade till och med pojkarna ett något bättre genomsnittligt meritvärde än flickorna förra året.

Enligt Skolverket finns det inte något tydligt svar på frågan om varför de här skillnaderna finns men delvis handlar det om hur elevens motivation och intresse för studier ser ut.

– Vissa studier visar att det finns en uppfattning att det inte är riktigt okej, coolt att engagera sig och anstränga sig som pojke, säger Ulrika Lundqvist är enhetschef på Skolverket till Sveriges Radio.

Enligt Ulrika Lundqvist är det viktigt att både rektorer och lärare är medvetna om att det finns olika föreställningar om hur killar och tjejer ser på skolan för att kunna ge bra stöd åt individen, någon särskild pojkmodell finns inte.

– Det finns däremot en undervisningsmodell som bygger på att se individen hos eleven och vad de behöver för att utvecklas, säger Ulrika Lundqvist vid Skolverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".