Eva-Britt Sjöberg(KD) och Irma Görtz(S) presenterar införandet av Eget val inom hemtjänsten.
1 av 3
Eva-Britt Sjöberg(KD) och Irma Görtz(S) presenterar införandet av Eget val inom hemtjänsten. Foto: Maria Turdén/Sveriges Radio
Eva-Britt Sjöberg(KD) och Irma Görtz(S) trycker ingång den nya modellen i hemtjänsten.
2 av 3
Eva-Britt Sjöberg(KD) och Irma Görtz(S) trycker ingång den nya modellen i hemtjänsten. Foto: Maria Turdén/Sveriges Radio
Hemtjänst. Arkivbild: Anders Wiklund/TT
3 av 3
Arkivbild: Anders Wiklund/TT
Norrköping

Fritt fram att välja hemtjänst i Norrköping

1:35 min

Nu är de sista detaljerna på plats i hur Norrköpings kommun ska införa "Eget val inom hemtjänsten" 2018, dvs. att hemtjänsttagare får välja på kommunal eller privat utförare.

Det här har varit en het politisk fråga i många år och vård- och omsorgsnämndens ordförande Eva-Britt Sjöberg (KD) har varit drivande.

– I det här breda politiska samarbetet har vi kommit överens om en god grund som kan vara långsiktig säger Eva-Britt Sjöberg.

Vad är vinsten med den här modellen?

– Den enskilde kan påverka mer vem som kommer hem till mig.

Alla partier står bakom förslaget som kommunfullmäktige antog i januari 2016 om att införa LOV-lagen om valfrihetssystem i hemtjänsten förutom Vänsterpartiet. Nu har vård- och omsorgsnämnden arbetat fram hur det ska fungera.

Där den enskilde kan välja mellan att ett godkänt företag eller kommunen utför tjänsten. Om inget val görs är det kommunen som tar hand om den enskilde.

Socialdemokraterna har tidigare varit skeptiska till idé men vice ordförande i nämnden Irma Görtz tycker att den lösning som nu arbetats fram känns bra.

– Vi har haft bra diskussioner i gruppen som tagit fram regelverket. Det är viktigt med långsiktigheten och vi ska inte "hatta" i den kommunala organisationen och inte med våra brukare säger Irma Görtz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".