Linda Huljebrant på Sankt Kors jobbar med elcykelplanerna.
Linda Huljebrant på Sankt Kors jobbar med elcykelplanerna. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Linköping

Uthyrning av elcyklar kan bli verklighet

1:27 min

Det finns planer på en kommunal elcykeluthyrning i Linköping. Nu bjuds Linköpingsbor in till lunch med workshop vid fyra tillfällen i juni om frågan. Linda Huljebrant jobbar med elcykelplanerna.

 – Vi tror det finns väldigt mycket tankar och idéer kring ett hyrcykelsystem som vi vill få med oss i det fortsatta arbetet. Och den övegripande frågeställningen kommer att vara "hur designar vi världens mest intelligenta elhyrcykelsystem?" säger Linda Huljebrant som är verksamhetsutvecklare på kommunala dotterbolag Sankt Kors inom Linköpings kommun.

– Det finns vanliga cyklar i Göteborg, Malmö, Stockholm, Lund. Men elcyklar har jag inte stött på i Sverige - just ett helt system med elcyklar. Det finns i Danmark, i Köpenhamn, och så finns det även ute i Europa, säger hon.

Syftet med elcyklarna är att bland annat att bidra till att målet nås om en koldioxidneutral stad. Och så ska det bli mer smidigt att besöka eller pendla in och jobba i Linköping.

Och det finns många argument för att hyra ut elcyklar istället för vanliga cyklar, säger Linda Huljebrant.

– Det når en större målgrupp. Även de som har någon form av funktionshinder kan sitta på en elcykel. Du kan även åka lite längre sträckor med en elcykel.

– Och det blir även inkluderande att det är personer som kanske inte har råd att köpa en elcykel får möjlighet att testa.

Vid en kommunal cykelpump i Linköping står Diana Horvath och väntar på sin tur. Hon kommenterar planerna på en elcykeluthyrning.

– Jag tycker det låter jättebra för många studenter har sina familjer och vänner här på besök och då kan man åka runt på stan. För de har ju inte tillgång till cykel och buss känns ju lite onödigt så det skulle passa perfekt, säger hon.

– Jag har bil, jag åker bil istället, säger Hassan Abdurama.

– Jag tror nog att folk i västvärlden behöver lite mer motion. Så det är nog bra att trampa på, säger Huy Hydang i Linköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista