En äldre man är förkyld och snyter sig i en pappersnäsduk.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Linköping

Metod att förutse influensautbrott

1:10 min

Det kan spara både mänskligt lidande och stora vårdresurser om influensaepidemier kan förutsägas, det menar forskaren Armin Spreco vid Linköpings universitet.

Armin Spreco doktorerade i fredags vid Institutionen för medicin och hälsa. Han har i sin avhandling utvärderat både en egen och andra forskares metoder för att upptäcka och uppskatta omfattningen av influensaepidemier.

Det handlar om att kunna peka ut en influensas start, topp och omfattning:

– Om man lyckas med det så kan man använda det här i primärvården för att omfördela resurser i god tid. Om man vet en eller två veckor i förväg att en influensa kommer så hinner man omfördela i första hand sin personal.

Och det är inte bara primärvården som skulle kunna ha nytta av det här, säger Armin Spreco. Han menar att allt ifrån vaccinationsmottagningar till intensivvårdsavdelningar så tidigt som möjligt behöver fatta väl underbyggda beslut för att omfördela resurser vid ett influensautbrott.

Och det handlar inte bara om vårdresurser, säger han:

– Det är bättre även för individen, som då får en bättre sjukvård när man insjuknar i influensa.

Nu kommer metoden utvärderas lite till, men sedan hoppas Armin Spreco att den når ut till så många regioner och landsting som möjligt.

– Ja, det är väl det som är förhoppningen. Annars känns det lönlöst att man gjort det här!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista