Ikam, Aya, Fahed och Akram i Finspång
1 av 5
Ikam, Aya, Fahed och Akram i Finspång. Foto: Lisen Elowson Tosting/Sveriges Radio
Ikram, Fahed, Aya och Akram
2 av 5
Ikram, Fahed, Aya och Akram utanför affären. Foto: Lisen Elowson Tosting/Sveriges Radio
I affären med Ikram, Fahed, Aya och Akram
3 av 5
I affären med Ikram, Fahed, Aya och Akram Foto: Lisen Elowson Tosting/Sveriges Radio
I affären med Ikram, Fahed, Aya och Akram
4 av 5
I affären med Ikram, Fahed, Aya och Akram. Foto: Lisen Elowson Tosting/Sveriges Radio
Fahed kollar kylskåpet
5 av 5
Fahed kollar kylskåpet. Foto: Lisen Elowson Tosting/Sveriges Radio
Ett nytt Sverige

I väntans vakuum

9:33 min

Ett och ett halv år har nu gått sedan Ikram, Fahed och dottern Aya kom från som flyktingar till Sverige från Syrien.

Vår reporter Lisen Elowson Tosting har träffat dem regelbundet sedan den första dagen de kom hit till Migrationsverket i Norrköping. Hon har följt deras väg in i det svenska samhället. Idag när vi träffar familjen ska vi bland annat hänga med och handla. 

– Det är svårt att få pengarna att räcka till alla utgifter, säger Ikram och berättar att hon inte har köpt något klädesplagg till sig själv sedan hon kom till Sverige, förutom en vinterjacka på second hand.

Idag får de drygt 6 000 kronor i dagersättning och barnbidrag som ska räcka till mat, kläder och blöjor.

Fahed önskar ett jobb men det är svårt när han inte kan språket. Någon hjälp via etableringen kan han inte heller få förrän han har fått sin kommunplacering, vilket han inte har fått ännu trots att han fick sitt permanenta uppehållstillstånd i december förra året.

– Jag önskar mig ett jobb så att vi kan klara oss utan statliga bidrag, säger Fahed som tycker att Sverige inte skulle ha tagit emot så många flyktingar när det är så svårt att få både jobb och bostad.

Att vänta på besked har tagit hårt på familjen. Ikram och dottern Aya fick avslag på sin asylansökan i december. Överklagan på beslutet ligger för utredning hos Migrationsdomstolen i Malmö och de har inte hört något från dem om när det kommer besked.

Ikram som kommer från Marocko men har bott i Syrien sedan 2009 får inte uppehållstillstånd i Sverige eftersom hon anses kunna återvända till sitt ursprungliga hemland. Något som hon berättar är omöjligt eftersom hennes familj där, pappan, bröderna och kusinerna, inte accepterar hennes man och har hotat att döda henne.

- Tankarna om framtiden tar upp all min tid, att leva med hotet om att skiljas från mitt barn och min man är fruktansvärt, säger Ikram till P4 Östergötland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista