Fabrik på avstånd. Foto: Rosmari Karlsson/Sveriges Radio
1 av 2
Sofidel Sweden strax utanför Kisa. Foto: Rosmari Karlsson/Sveriges Radio
Miljöchef Peter Härnström på pappersbruket i Kisa. I bakgrunden vattenånga från industrin och bort mot skogen bakom bruket.
2 av 2
Miljöchef Peter Härnström på pappersbruket i Kisa. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Kinda

Bruket borrar egen brunn

1:43 min

Låga nivåer av både grundvatten och sjövatten har gjort att företaget Sofidel Sweden i Kisa har provborrat för en egen brunn. Det berättar Peter Härnström som är miljöchef på företaget.

– Vi har provborrat på två ställen och vi kommer att gå vidare med den ena av de platserna och det skulle täcka en stor del av behovet, säger han.

– Just det här området där vi verkar är ju väldigt hårt utsatt vad gäller vattentillgången enligt de scenarier som finns framåt i tiden. Så det är väl därför vi börjat agera. Och även med förra sommaren som var jobbig för oss i färskt minne, säger han.

Peter Härnström räknar med att en egen borrad brunn med alla tillstånd klara skulle kunna börja användas tidigast nästa år.

Just det här området där vi verkar är ju väldigt hårt utsatt vad gäller vattentillgången enligt de scenarier som finns framåt i tiden.

Till dess att en ny vattenkälla finns så gäller det - om det blir torrt i sommar igen - att fortsätta spara vatten på samma sätt som förra året.

– Det gäller att strypa alla onödiga vattenkällor och försöka rena vattnet och använda det flera gånger.

– Det gör vi normalt sett men det finns alltid lite kranar och ventiler och skruva på, säger Peter Härnström.

Sofidel Sweden är med sina två hundra anställda en av de största privata arbetsgivarna i Kinda kommun.

Man tillverkar papper till industrin och sedan 2015 finns en ny fabrik på bruksområdet i Kisa för pappersprodukter direkt till konsumentledet.
Vattnet till verksamheten tas från tre sjöar i närområdet.

– Vi har en vattendom på hur mycket vi får dämma upp och då försöker vi ha så stort magasin som möjligt inför sommaren.

Kan ni samarbeta med kommunen kring det här?

– Vi har haft lite diskussioner kring att ta kommunalt vatten. Men det skulle inte förslå plus att det ju också är en kostnadsfråga. Kanske att man kunde ha kommunalt vatten i vissa delströmmar.

Är du orolig inför sommaren?

– Inte än. Men det är klart att kommer det väldigt lite nederbörd så ser vi kanske att hösten kan bli besvärlig.

Ni byggde ju ut för några år sedan. Ångrar ni det med tanke på att det är svårt med vatten nu?

– Den fabriken vi byggde ut är en helt annan typ av tillverkning som inte kräver något vatten i tillverkningsprocessen. Så det ångrar vi inte, säger Peter Härnström.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".