Ödeshögsbostäder
1 av 2
Motvind för det kommunala bolaget efter sopskandal. Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio
Annicki Oscarsson (KD kommunstyrelseordförande i Ödeshög.
2 av 2
Annicki Oscarsson, KD, kommunstyrelseordförande i Ödeshög. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Ödeshög

Ödeshögsbostäder i blåsväder - ledningen ställs till svars

1:17 min

Nu ställs ledningen för Ödeshögsbostäder till svars inför politikerna i kommunstyrelsen om hur kommunens olagliga skräptippen kunde få finnas i flera år.

En tipp som kan riskera att skada miljön.

– Det här är jätteolyckligt, inget man önskar ska hända. Det får inte hända och det här är något vi i kommunstyrelsen får ta på största allvar, säger  Annicki Oscarsson (KD), kommunstyrelsens ordförande.

P4 Östergötland avslöjade under fredagen att det kommunala bolaget Ödeshögsbostäder dumpade byggavfall på en plats i naturen under ett par års tid. På en yta stor som en fotbollsplan.

Bolaget saknade tillstånd till tippen och platsen ligger nära ett vattenskyddsområde där Ödeshög tar sitt dricksvatten. När tippen började brinna i vintras uppdagades omfattningen av den olovliga dumpningen.

– Ödeshögsbostäders ansvar måste redas ut och det är därför de är kallade till kommunstyrelsen, säger Annicki Oscarsson.

Kommunens miljöenhet kan komma att lämna ärendet till åklagare för att utreda om Ödeshögsbostäder begått ett miljöbrott.

Vad har ni mer i garderoben i Ödeshög, som vi inte känner till?

– Jag hoppas verkligen inte att vi har mer. Jag tror inte det är någon som vill att sådant här ska hända. Det är väldigt olyckligt. Därför är det viktigt att vi nu tittar på våra rutiner, säger Annicki Oscarsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".